sâmbătă, 10 mai 2014

Coq au vin avec champignons sautes au beurre. pui in sos de vin rosu cu ciuperci sotate in unt

Era timpul sa incerc o reteta mai complicata.
Mie mi s-a parut sosul un pic amar fie de la faptul ca am avut un coniac prost care nu a luat foc fie ca am pus un pic mai mult cimbru. In combinatie cu carne si ciuperci amareala nu se mai simtea. Baietilor le-a placut si au mancat tot.

O sa scriu reteta asa cum se gaseste in cartea juliei adica fiecare i gredient in ordinea in care apare si ce trebuie facut.
100 g bacon slab, apa fierbinte.
Se taie soricul de pe bacon si se taie lardon (dreptunghiuri de 2,5 cu 0,5 cm.)
Se fierbe baconul 10 minute apoi se spala in apa rece si se usuca.
30g unt
Se incinge untul intr-o cratita cu fund dublu. Se adauga sunca si se soteaza pana se rumeneste usor. Se scoate sunca si se pune deoparte.
1 kg de carne de pui taiata
Se sterge bine puiul si se rumeneste in gradimea incinsa.
1/2 lingurita de sare, 1/8 lingurita piper
Se aromeaza puiul. Se adauga sunca se acopera si se lasa la foc mic 10 minute intorcand puiul doar o data.
30 ml coniac
Se descopera si se toarna coniacul. Se aprinde coniacul si se scutura cratita pana se sting flacarile.
700 ml vin rosu sec
300 ml supa de pui rumenit (reteta putin mai jos)
1/2 lingura de pasta de rosii
2 catei de 
1/4 lingurita de cimbru
1 foaie de dafin.
Se toarna vinul in cratita. Se adauga supa atat cat sa acopere carnea. Se amesteca pasta de rosii, usturoiul si ierburile. Se aduce la fierbere.
Se acopera si se fierbe usor 25-30 minute pana ce puiul e fraged sau curge un suc galbui cand il intepi cu furculita.
Se scoate puiul din cratita.
Se dergeseaza sosul se creste caldura si se fierbe pana raman circa 500 ml de lichid.
Se corecteaza asezonarea cu sare si piper.
Se ia de pe foc si scoate frunza de dafin.
3 linguri de faina, 2 linguri de unt moale.
Se amesteca ca un piure faina si untul. Se adauga in sos amestecand cu telul. Se aduce la fierbere amestecand 1-2 minute. Sosul trebuie sa fie sificient de gros ca sa acopere lingura.
Se aseaza puiul intr-un platou se pun ciupercile sotate in jur si se stropeste cu sos.

CIUPERCI SOTATE IN UNT
2linguri de unt si o lingura de ulei.
200 g ciuperci.
Ciupercile trebuie spalate si uscate foarte bine. Se feliaza.
Cel mai important e ca ciupercile sa nu stea aglomerate in tigaie daca e nevioe se pun pe rand in tigaie pana s-au pus toate.
Se incinge grasimea la foc tare. Cand incep sa spumege se pun ciupericile. Se svutura si se arunca tigaia (ca la clatite) 2-3minute. La inceput ciupercile vor absorbi toata grasimea din tigaie dar in 2-3 minute gradimea va apare din nou, iar ciupercile se vor rumeni. Imediat ce se rumenesc se iau de pe foc. Se sareaza. 

SUPA DE PUI RUMENITA
resturi de la pui - gat, inima, pipota
1 ceapa feliata, un morcov feliat, o lingura jumate de ulei.
Se rumeste carnea in uleiul incins.
2 cani de supa clara, 2 tulpini de patrunjel, 1/3 frunza de dafin, 1/8 lingurita de cimbru.
Se adauga lichidul, ierburile sisuficienta apa cat sa acopere puiul.
Se fierbe partial acoperit 1 -1/2ore degresand daca e nevoie. Se strecoara si e gata de utilizare. Se poate pastra la congelator.

Poze din timpul gatitului.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu