sâmbătă, 30 martie 2013

Tarta cu nuci

Aş fi mâncat ceva cu nuci. Cineva mi-a recomandat această tartă. A ieşit cu adevărat delicioasă.

Ingrediente:
Blat:  200 gr făină, 100 g unt,1 gălbenuş,  sare, 3 linguri apă, 30 g zahar pudră cu vanilie.
Crema de nucă150 g nucă măcinată, 5 linguri frişcă lichidă, 180 g zahăr pudră, 3 ouă întregi,  1+1/2 plic zahăr vanilat
Glazura: 200 g zahăr pudră,  3 fiole de esenţă de rom,  miez de nucă ( 10 nuci ), 3 linguri apă
Sosul de ciocolată: 100 g nuga, 50 g ciocolată amăruie,  75 ml frişcă lichidă, 25 ml lapte
un praf cardamom.



Se freacă untul cu 30 g zahăr pud, se adaugă gălbenușul. Compoziția se amestecă cu făina cernută, se adaugă sare și 3 linguri de apă. Se frământa compoziția până se omogenizează și se obține o cocă mai consistentă.

Coca se întinde cu ajutorul sucitorului, încercând să obținem o formă cât mai rotundă putin mai mare decât dimensiunile formei de tartă (eu din păcate nu am avut forma de tartă).
Se încălzește cuptorul la 180 grade.
Se pune hârtie de copt pe fundul tăvii, apoi se așează aluatul în tavă, presându-l ușor pe margini.


Se amestecă într un castron frișca lichidă cu nucile măcinate  zahărul pudră ouăle și zahărul vanilat obținându-se o compoziție cremoasa.

Se scoate tava cu coca din cuptor și se toarnă deasupra compoziția obținută anterior, nivelându se cu spatula.

Apoi se introduce din nou în cuptor pentru încă 30 minute.
Se pregătește o glazură din zahăr pudră, rom și 3 linguri de apă, care se toarnă peste tarta după ce se scoate de la cuptor.



Apoi, tarta se ornează cu jumătăți de miez de nuca.
Opţional se prepară sosul de ciocolată

Se fierb toate ingredientele până se topesc, apoi se trec prin sită şi se pun peste tartă.







Un comentariu: