Ingrediente:
1. Aluat opărit: 125g unt, 200g făină, 5 ouă, 250ml apa, un praf de sare
2. Cremă de ciocolata: 500ml lapte, 25g cacao, 4 galbenusuri, 125g zahar, 50g faina.
1.Aluatul opărit
Este foarte important să cântăriți cu grijă toate ingredientele pentru acest aluat.
Se dă în fiert apa cu sare şi se adaugă untul; se omogenizează cu lingura de lemn şi se ia vasul de pe foc. Se adaugă făina dintr-o dată şi se înglobează cu lingura, apoi vasul se aşează din nou pe foc.
Se învârte de pe o parte pe alta şi se opărește astfel 3 minute, până se formează o găluşcă de aluat, cu un film albicios dedesubt.
Se aşează aluatul într-un castron şi se lasă să se răcorească 10 minute, apoi se adaugă ouăle unul câte unul.
Aluatul se lasă să se răcească bine înainte de a-l pune în tavă.
Se încinge cuptorul la 200 grade (foc mare). Se unge o tavă de 24 diametru şi se tapetează cu făină. Se şpriţează în tavă sub forma de cerc spiralat pornind din centrul tăvii. Aveţi grijă să lăsaţi puţin spaţiu între inele pentru a avea loc să crească aluatul.
Blatul se coace 20 minute. Se fac astfel 3 blaturi.
2. Crema de ciocolata.
Se fierbe laptele cu cacauam trecuta prin sita.
Se bat galbenusurile cu zaharul pana devin lucioase si spumoase.
Se adauga faina si se amesteca cu telul. Apoi se adauga incet laptele amestecand cu telul. (Laptele se pune cate o lingura la inceput apoi din ce in ce mai mult pana il puneti pe tot)
Se pune la fiert la foc mic amestecand continuu pana se ingroasa bine, La sfarsit se ia de pe foc si se adauga o fiola de esenta de rom.
Se lasa la racit acoperita pentru a nu prinde coaja.
Se unge primul blat cu crema, apoi si al doilea, iar pe cel de al treilea se presara zahar pudra. Lasati la rece inainte de a fi taiat cel putin 2 ore.(adica nu faceti ca mine)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu